20 Temmuz
Marka Farkındalığı
Marka rekabetinin yaşandığı günümüz dünyasında, tüketiciye markayı sevdiren ve tercih ettiren marka farkındalığının oluşturulması önemlidir. Hayatta kalabilmek, rakiplerin karşısında üstünlüğünü ortaya koyabilmek ve tüketicinin ilgisini yakalayabilmek için güçlü bir marka imajı ve farkındalığı yaratmak gerekir. Marka farkındalığı, marka kimlikleri olarak nitelendirilen işaret, logo, söz gibi İşlevlerin nasıl başarıyla gerçekleştirildiği ile ilgilidir. Marka farkındalığı, marka tanınırlığı ve hatırlanma başarısını içerir. Ancak markanın ne kadar hatırlandığı kadar markanın nasıl tanındığı yani markanın imajı da önemlidir.
İşte marka imajını güçlendirmek için yapılması gerekenler…
İlk adım, önemli/anahtar kitlenizi tanımlamanız. Bu kişiler müşterileriniz, ortaklarınız, sektör analisti ve çalışanlarınız olabilir. Burada önemli olan nokta, pazarlama stratejilerinizi kurgulayacağınız anahtar kitlenizi spesifik ve doğru bir şekilde belirlemeniz.
İkinci adım, kritik iş hedeflerinizi belirlemeniz. Yola çıkmadan önce nereye gitmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Kısa-vadeli ve uzun-vadeli iş hedeflerinizi belirlemeden bir marka imajı oluşturmak kaynaklarınızın boşa kullanmanıza yol açarken elde edilen sonuçları da etkisiz kılar.
Üçüncü adım, marka kişiliğinizi oluşturmanız. Oluşturacağınız marka kişiliği; ürün/hizmetlerinizin üstün özellikleri ve faydalarınızı açıklayacağınız, hem basit hem de müşterilerinizi cezbedecek şekilde olmalıdır.
Dördüncü adım kilit mesajı vermeniz. Stratejik, basit, akılda kalıcı, gerçek, anlamlı ve katma değer sağlayan mesajlarınızı müşterilerinize sunmanız.
Nihayetinde, marka farkındalığı tüketici satın alma sürecinde önemli bir rol oynar. Ayrıca yapılan araştırmalar, tüketici belleğine kazınmış markaların satın alma sürecinde tüketici tarafından daha yoğun olarak tercih edildiğini kanıtlamıştır.
Peki, PR’ın marka farkındalığının oluşumundaki gücü ve rolü nedir? PR, markaların pozitif algılanması konusunda uzun vadeli bir etkiye sahiptir. Günümüz toplumu iletişim-bilinçli bir toplum ve günde binlerce farklı reklam mesajına maruz kalıyorlar. Doygun bir pazar ortamında olumlu bir ün/tanıtım elde etmek için en doğru yol, iyi yönetilen bir halkla ilişkiler süreci olacaktır.
PR; marka aktivasyonu sağlama, markayı sunma ve satış sonrasında markanın etkisini koruyacak bir ortam yaratılmasına katkıda bulunuyor. Markayı anlamayı, müşteri sadakati yaratmayı, kriz yönetimini, markanın güvenilirliğini yansıtmayı, marka imajını korumayı, kurum-marka-müşteri-tedarikçi-paydaşlar arasında yapıcı ilişkiler kurulmasını ve en önemlisi de marka bilinirliğini oluşturmayı sağlar.
Özetle, tükeci belleğine kazınmış markaların satın alma sürecinde tüketici tarafından daha yoğun olarak tercih edildiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Eğer siz de çığır açan bir markaya sahip olmak istiyorsanız, tüketici satın alma sürecinde önemli rol oynayan marka farkındalığını PR’ın gücü ile desteklemeniz bu hedefinize ulaşmanızda katkı sağlayacaktır.