5 Aralık

İyi röportaj nasıl verilir?


İster, Roma Senatosu’nca M.Ö 59 yılında 2 bin kopya olarak çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna’ya isterseniz de günümüzün en yüksek tirajlı gazetelerine röportaj verin teknik temelinde hep aynı: Samimiyet…

Kuşkusuz işinin erbabı bir basın mensubu karşısında kendini ifade etmek çok kolay değil! Karşınızdaki kişi size soracağı soruların yanıtlarını büyük ihtimalle biliyor yahut çok iyi araştırdığı için önemli tahminleri var. Peki, siz bu stres dolu anların üstesinden nasıl geleceksiniz?

Karşımızdaki kişinin beğenisini, saygısını ve güvenini kazanmak için her şeyden önce bir tutarlılık sergilemeliyiz. Yüz ifadelerimiz, beden dilimiz, ses tonumuz, kullanmış olduğumuz kelimeler bir uyum içerisinde olmalı.

Söz konusu olay yahut durum hakkında tüm hazırlığınızı yapmış olmanız ve sizi köşeye sıkıştıracak tüm ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmanız da aranılan diğer bir özellik.

Röportaj boyunca karşı tarafla iletişimin kopmaması için çaba sarf etmek gerekir. Ayaklar yere sağlam basan bir birey tavrı sergilemek, eller açık karşı tarafa dönük, dik oturmak, göz temasını bozmamak ve yüzdeki hafif tebessüm anlattığınız konuyu daha da pekiştirir.

Karşımızdaki kişinin bizden sıkıldığını anlamanın en temel yolu bize karşı olan duruşudur. Kişi gözleri etrafta dolaşıyorsa kolundaki veya duvardaki saate bakıyorsa, yakasını ovuşturuyorsa anlattığınız konuya olan ilgisini yitirmiştir. Bu noktada hoş bir anekdot aktarmak yahut konunun farklı bir noktasını ele almak, ses tonunuzda değişiklik yapmak dikkatleri tekrar üzerine çekmenize yardımcı olacaktır.