25 Temmuz
TNB KEP, “HUKUK İÇİN BİLİŞİM, BİLİŞİM İÇİN HUKUK” DEDİ
Türkiye Bilişim Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı 12-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Fuar İzmir’de düzenlenen kurultayın konuşmacıları arasında yer alan TNB KEP Genel Müdürü Duygu Yantaç, katılımcıları teknolojik ve hukuki gelişmeler ile birlikte hayatımıza giren Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), elektronik tebligat ve elektronik imza uygulamaları hakkında bilgilendirdi.
“Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk” temasıyla bu yıl 4.sü gerçekleştirilen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı 12-14 Mayıs tarihleri arasında hukuk ve bilişim sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşti. Türkiye Bilişim Derneği ve İZFAŞ tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Fuar İzmir’de gerçekleştirilen Kurultay’a TNB KEP Genel Müdürü Duygu Yantaç da katılarak, Kayıtlı Elektronik Posta – KEP sistemi ve elektronik tebligat uygulamaları hakkında bilgilendirici bir konuşma yaptı.
KEP nedir?
Dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardır kullanılan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), ülkemizde 1 Temmuz 2012 tarihli yeni Türk Ticaret Kanunu ile yürürlüğe girdi. Çoğu şirket için zorunlu hale getirilen KEP; gönderici ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, gönderi zamanının ve içeriğin değiştirilemediği, günlük hayatımızda kullandığımız elektronik postanın yasal geçerli nitelikli şeklini ifade ediyor. Elektronik imza doğrulaması ile oluşturulan iletilerin, özellikle kurumlar arasında hukuki geçerliliğinin olması için bu özel sistemden geçiyor olması gerekiyor. 2015 yılında kamu kurum ve kuruluşları açısından; Adalet Bakanlığı e-tebligat çalışmaları, Gümrük Bakanlığı e-ticaret yönetmeliği, EPDK şikâyet bildirimleri gibi pek çok resmi kurumda KEP uygulamaları yaygınlaşmaya başladı. Mersis’ten Gümrük Ticaret İşlemlerine, e-devlet uygulamalarından ihalelere katılıma kadar pek çok alanda e-imza kullanım zorunluluğu getirildi. Örneğin sağlık sektörü uygulamaları kapsamında, 2016 yılı itibariyle SGK e-reçetelerini doktorların e-imza ile imzalama zorunluluğu bulunuyor.
KEP sistemi kurumlara hız ve verimlilik sağlıyor
Duygu Yantaç, seminerde yaptığı konuşmasında; iş dünyasına kolaylık sağlayan KEP sistemi, kamuda KEP uygulama örnekleri, 19 Ocak 2013 tarihli E-Tebligat Yönetmeliği ile anonim ve limited şirketlere zorunlu hale getirilen e-tebligat ve elektroni̇k imza uygulamaları hakkında bilgiler vererek elektronik tebligat ve KEP sisteminin kullanımına ve mevzuata ilişkin en çok merak edilen soruları uygulama örnekleri ile yanıtladı.
Yantaç; “Yeni yasal düzenlemeler ve teknolojik gelişmelerle birlikte KEP sisteminin güvenli iletişim hizmeti olarak hızla yaygınlaşıyor. KEP’in yaygınlaşması ve e-dönüşüm uygulama çözümleri ülkemize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Elektronik haberleşmenin iş hayatının vazgeçilmezi olduğu günümüz koşullarında, firmalar bu sayede klasik iş yapış şekillerini değiştirip işlerinde hız ve verimlilik yakalayabiliyor. Noterler Birliği Vakfı şirketi olarak, sahip olduğumuz hukuki bilgi ve birikimleri ve genç bir bilişim şirketi olmanın verdiği dinamizm ile harmanlayarak hizmet vermeye ve KEP sistemi ile ilgili güncel gelişmeleri paylaşmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilen etkinliklere katılarak bilgilendirme yapmaya devam edeceğiz” dedi.
TNB KEP ve hizmetleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.tnbkep.com.tr resmi internet adresinden ve 444 6 537 numaralı çağrı merkezinden ulaşılabiliyor.